Wczytuję...

Jabłecznik - cała blacha

Jabłecznik - cała blacha

120 min
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny masła, cukru i cynamonu.

  2. Masło wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie dodawaj po kolei żółta do masła, ciągle mieszając. Gdy masa będzie puszysta dodaj mąki oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj ręcznie lub robotem. Na sam koniec do powstałej masy dodaj ubite na sztywną masę białka. Ponownie wymieszaj.

  3. Część ciasta wyłóż do foremki. Następnie dodaj podsmażone jabłka. Na sam wierzch ponownie wyłóż ciasto.

  4. Gotową masę piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Cukier trzcinowy 200 g
  • Cynamon 2 g
  • Jabłko 1000 g
  • Jajko kurze 280 g
  • Masło 250 g
  • Mąka pszenna 150 g
  • Mąka ziemniaczana 150 g
  • Proszek do pieczenia 5 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 4562
  • Węglowodany (g): 578.56
  • Białko (g): 66.06
  • Tłuszcz (g): 233.11