Wczytuję...

Witaj!

Jeżeli tutaj trafiłeś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego oddajemy w Twoje ręce dokument, w którym w jednym miejscu znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies i innych technologii śledzących w związku z funkcjonowaniem aplikacji Asystent wykorzystywania plików cookies i innych technologii śledzących w związku z funkcjonowaniem aplikacji Asystent Żywienia.

Informacja formalna na początek – twórcą i administratorem aplikacji jest Adrian Skierniewski, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą „Adrian Skierniewski Grupa Zero”, ul. Lucjana Rydla 2/15, 42-271 Częstochowa, NIP: 5732580293.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres odo@asystentzywienia.pl.

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  1. Przetwarzamy Twoje dane osobowe, które przekazujesz nam, zakładając konto użytkownika i korzystając z naszej aplikacji, przesyłając reklamację, zapisując się do newslettera, odstępując od umowy lub po prostu kontaktując się z nami.
  2. Informacje, jakie możemy posiadać na Twój temat obejmują: imię i nazwisko, adres e-mail, wizerunek (zdjęcie profilowe), ewentualnie inne dane zawarte w treści wymienianej z nami korespondencji oraz dane gromadzone przez Ciebie w ramach aplikacji, takie jak plan posiłków, lista zakupów, przepisy kulinarne. Nie zawsze jesteśmy w posiadaniu wszystkich informacji wskazanych powyżej. Ich zakres zależy od zawartości przesyłanych przez Ciebie formularzy czy po prostu treści wiadomości do nas kierowanych.
  3. Dokładamy wszelkich starań by Twoje dane osobowe pozostały bezpieczne i nie trafiły w niepowołane ręce, stosując odpowiednie zabezpieczenia techniczne i organizacyjne.
  4. Powierzamy przetwarzanie Twoich danych osobowych tylko sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  5. Nie podejmujemy wobec Ciebie decyzji opierających się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu Twoich danych osobowych, które wywoływałyby wobec Ciebie skutki prawne lub w podobny sposób istotnie na Ciebie wpływały.
  6. Zapewniamy Ci możliwość realizacji Twoich uprawnień wynikających z RODO, związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych, udostępniając dla Ciebie dedykowany adres e-mail służący obsłudze zagadnień związanych z prywatnością i danymi osobowymi: odo@asystentzywienia.pl
  7. Śledzimy i analizujemy Twoje zachowania podejmowane w ramach naszych stron w celach statystycznych, optymalizacyjnych oraz marketingowych. W tym zakresie korzystamy z następujących narzędzi: Google Analytics, Facebook Ads (Facebook Pixel, Facebook Custom Audiences), Google AdWords. W ramach tych narzędzi mamy dostęp do wielu informacji związanych z Twoim korzystaniem z naszej aplikacji, ale informacje te pozostają, co do zasady, anonimowe w takim znaczeniu, że nie jesteśmy w stanie na ich podstawie ustalić Twojej tożsamości. Sytuacja wygląda odwrotnie, jeżeli jesteś zalogowanym użytkownikiem. W takim przypadku, dane zebrane w ramach narzędzi statystycznych, które co do zasady pozostają anonimowe, przypisywane są, na podstawie identyfikatora użytkownika, do Twojego konta użytkownika w naszej aplikacji. Wskazane wcześniej narzędzia mogą zbierać na Twój temat informacje takie jak przybliżona lokalizacja, urządzenie, system operacyjny oraz przeglądarka internetowa, z których korzystasz, płeć, przedział wiekowy, zainteresowania, czas spędzany na stronie, przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami, kliknięcia w poszczególne linki, inne działania podejmowane w ramach stron. Informacje te mogą być przekazywane do Stanów Zjednoczonych Ameryki (USA). Dostawy narzędzi gwarantują odpowiedni poziom ochrony danych poprzez stosowanie standardowych klauzul umownych oraz przystąpienie do programu Privacy Shield.
  8. Korzystamy z zewnętrznych narzędzi marketingowych w celu kierowania do Ciebie reklam podczas korzystania z Internetu. Wykorzystujemy systemy reklamowe Facebook Ads oraz Google AdWords.
  9. Korzystamy z narzędzia do zarządzania tagami Google Tag Manager.
  10. Aplikacja wykorzystuje wtyczki społecznościowe bazujące na plikach cookies podmiotów zewnętrznych (dostawców serwisów społecznościowych), w szczególności Facebook Connect. Klikając w dostępne na naszych stronach przyciski związane z serwisami społecznościowymi, informacje o takiej aktywności zbierane są przez administratorów serwisów społecznościowych, a informacje te mogą być przechowywane na serwerach zlokalizowanych w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA). Administratorzy serwisów gwarantują odpowiedni poziom ochrony danych poprzez stosowanie standardowych klauzul umownych oraz przystąpienie do programu Privacy Shield.
  11. Zapewniamy możliwość logowania do aplikacji z wykorzystaniem profili w serwisach społecznościowych Facebook oraz Google. Połączenie z danym profilem odbywa się na podstawie Twojej autoryzacji.
  12. W ramach aplikacji mogą znajdować się linki do witryn zewnętrznych zarządzanych przez podmioty trzecie. Nie ponosimy odpowiedzialności za zasady przetwarzania danych osobowych i wykorzystywania plików cookies przez operatorów witryn zewnętrznych. Szczegółów w tym zakresie możesz szukać w politykach prywatności witryn zewnętrznych.
  13. Aplikacja przechowywana jest na serwerze zewnętrznym, który, tak jak wszystkie serwery, generuje logi. W logach przechowywane są informacje takie jak adres IP, data i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym. Logi służą wyłącznie celom operacyjnym i technicznym. Aplikacja korzysta również z usług CloudFlare, która także generuje logi zawierające adres IP, informacje systemowe oraz informacje o ruchu użytkowników w serwisie.
  14. Niezależnie od naszych działań podejmowanych w ramach zapewnienia prywatności i poufności w związku z korzystaniem z aplikacji, zachęcamy Cię do świadomego korzystania z Internetu i zainteresowania takimi możliwościami jak ustawienia prywatności z poziomu Twojej przeglądarki internetowej, zbiorowe zarządzanie ustawieniami reklamy behawioralnej (np. http://youronlinechoices.com, https://networkadvertising.org/choices), korzystanie z trybu incognito w przeglądarce internetowej, instalacja dodatkowych wtyczek dbających o Twoją prywatność (np. https://ghostery.com).

Powyższe informacje mają charakter wstępny. Zachęcamy Cię do zapoznania się z dalej idącymi szczegółami, które znajdują się poniżej.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych jest Adrian Skierniewski, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą „Adrian Skierniewski Grupa Zero”, ul. Lucjana Rydla 2/15, 42-271 Częstochowa, NIP: 5732580293.

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

  1. prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii,
  2. prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych,
  3. prawo do usunięcia danych (jeżeli Twoim zdaniem nie ma podstaw, abyśmy przetwarzali Twoje dane, możesz żądać, abyśmy je usunęli),
  4. prawo do ograniczenia przetwarzania danych (możesz żądać, abyśmy ograniczyli przetwarzanie danych wyłącznie do ich przechowywania lub wykonywania uzgodnionych z Tobą działań, jeżeli w Twojej opinii mamy nieprawidłowe dane lub przetwarzamy je bezpodstawnie),
  5. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych (masz prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu; powinieneś wskazać szczególną sytuację, która Twoim zdaniem uzasadnia zaprzestanie przez nas przetwarzania objętego sprzeciwem. Przestaniemy przetwarzać Twoje dane w tych celach, chyba że wykażemy, że podstawy przetwarzania przez nas danych są nadrzędne wobec Twoich praw lub też, że Twoje dane są nam niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń),
  6. prawo do przenoszenia danych (masz prawo otrzymać od nas w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego dane osobowe, które dostarczyłeś nam na podstawie umowy lub Twojej zgody; możesz nam zlecić przesłanie tych danych bezpośrednio innemu podmiotowi),
  7. prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego (jeżeli stwierdzisz, że przetwarzamy dane niezgodnie z prawem, możesz złożyć w tej sprawie skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub innego właściwego organu nadzorczego).

Zasady związane z realizacją wskazanych powyżej uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres odo@asystentzywienia.pl Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Zapewniamy poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie odpowiednich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Odbiorcy danych. Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane przez podmioty, z których usług korzystamy, a których usługi wiążą się lub mogą wiązać się z przetwarzaniem danych osobowych. Chodzi o, w szczególności, następujące podmioty:

  1. hostingodawca, który przechowuje dane na serwerze,
  2. biuro rachunkowe, świadczące usługi księgowe,
  3. dostawca systemu mailingowego, w którym przechowywane są Twoje dane, jeżeli zapiszesz się do newslettera,
  4. kancelaria prawna, która uzyskuje dostęp do danych, jeżeli jest to konieczne do świadczenia pomocy prawnej na naszą rzecz,
  5. podmiot świadczący usługi w zakresie obsługi technicznej strony internetowej, który uzyskuje dostęp do danych, jeżeli prowadzone prace techniczne dotyczą obszarów, w których znajdują się dane osobowe,
  6. pozostali podwykonawcy, którzy uzyskują dostęp do danych, jeżeli zakres ich działań wymaga takowego dostępu.

Twoje dane osobowe mogą być również przekazywane do urzędów skarbowych w zakresie niezbędnym do realizacji obowiązków podatkowo-rozliczeniowo-księgowych. Chodzi w szczególności o wszelkie deklaracje, raporty, sprawozdania i inne dokumenty księgowe, w których znajdują się Twoje dane osobowe.

Ponadto, w razie zaistnienia takiej konieczności, Twoje dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom, organom lub instytucjom uprawnionym do uzyskania dostępu do danych na podstawie przepisów prawa, takim jak służby policyjne, bezpieczeństwa, sądy, prokuratury.

Przekazywanie danych osobowych do państw trzecich. Przekazujemy Twoje dane osobowe do państw trzecich w związku z korzystaniem z narzędzi, które przechowują dane osobowe na serwerach zlokalizowanych w państwach trzecich, w szczególności w USA. Dostawcy tych narzędzi gwarantują odpowiedni poziom ochrony danych osobowych poprzez stosowne mechanizmy zgodności przewidziane przez RODO, w szczególności poprzez przystąpienie do programu Privacy Shield lub korzystanie ze standardowych klauzul umownych.

Do przechowywania danych osobowych na serwerach zlokalizowanych w państwach trzecich dochodzi w ramach następujących narzędzi:

  1. system mailingowy MailChimp, którego dostawcą jest Rocket Science Group LLC, 675 Ponce de Leon Ave NE, Suite 5000, Atlanta, GA 30308, USA – w zakresie Twojego imienia oraz adresu e-mail podawanego przy zapisie do newslettera,
  2. usługi Google w ramach pakietu G-Suite, których dostawcą jest Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland - w zakresie wszystkich danych, jakie przetwarzane są w ramach usług Google, w tym również tych danych, które zawarte są w plikach podlegających synchronizacji z Google Drive.

Zarówno Rocket Science Group LLC, jak i Google Ireland Limited zapewniają odpowiedni poziom ochrony danych osobowych poprzez stosowanie mechanizmów zgodności przewidzianych przez RODO, w szczególności poprzez przystąpienie do programu Privacy Shield. Poniżej znajdują się linki prowadzące do potwierdzeń uczestnictwa w programie Privacy Shield, gdzie możesz zapoznać się z informacjami na temat przetwarzania danych osobowych przez te podmioty.

  1. Google: https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt000000001L5AAI,
  2. MailChimp: https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt0000000TO6hAAG.

Profilowanie i reklama behawioralna. Nie podejmujemy wobec Ciebie decyzji opierających się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, które wywoływałyby wobec Ciebie skutki prawne lub w podobny sposób istotnie na Ciebie wpływały. Podkreślamy, że w ramach narzędzi, z których korzystamy nie mamy dostępu do informacji, które pozwalałby na Twoją identyfikację. Informacje, o których tutaj mówimy, to, w szczególności:

  1. informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
  2. przeglądane postronny,
  3. czas spędzony na stronie,
  4. przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami,
  5. źródło, z którego przechodzisz do naszej strony,
  6. przedział wieku, w którym się znajdujesz,
  7. Twoja płeć,
  8. Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
  9. Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

Informacji wskazanych powyżej nie zestawiamy z Twoimi danymi osobowymi, które znajdują się w naszych bazach. Informacje te mają charakter anonimowy i nie pozwalają nam na Twoją identyfikację. Informacje te przechowywane są na serwerach dostawców poszczególnych narzędzi, a serwery te najczęściej mogą znajdować się na całym świecie.

Wyjątkiem od braku zestawiania informacji wymienionych powyżej z Twoimi danymi osobowymi jest sytuacja, w której jesteś zarejestrowanym użytkownikiem naszej aplikacji. W takim przypadku, dane zebrane w ramach narzędzi statystycznych, które co do zasady pozostają anonimowe, przypisywane są, na podstawie identyfikatora użytkownika, do Twojego konta użytkownika w naszej aplikacji. W związku z tym, informacje wymienione w ramach listy powyżej nabierają charakteru danych osobowych. Ich przetwarzanie opieramy o nasz prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO polegający na analizie Twoich zachowań podejmowanych w ramach naszej aplikacji w celu jej optymalizacji pod kątem poprawiania doświadczenia użytkownika związanego z korzystaniem z aplikacji.

Cele i czynności przetwarzania danych osobowych

Konto użytkownika. Zakładając konto użytkownika, musisz podać dane niezbędne do założenia konta, takie jak imię, nazwisko, adres e-mail oraz hasło. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do założenia konta. W ramach edycji danych konta możesz podać swoje dalej idące dane.

Dane przekazane w związku z założeniem konta przetwarzane są w celu świadczenia na Twoją rzecz usługi drogą elektroniczną polegającej na zapewnieniu Ci możliwości korzystania z konta użytkownika. Usługa ta świadczona jest na podstawie umowy zawieranej na zasadach opisanych w regulaminie, co oznacza, że w tym zakresie podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. b RODO.

W każdej chwili możesz podjąć decyzję o usunięciu konta. Usunięcie konto doprowadzi do trwałego usunięcia informacji zgromadzonych przez Ciebie w ramach aplikacji.

Twoje dane podstawowe, jako dane użytkownika, będą jednak nadal przechowywane w naszej bazie, ponieważ dane te są nam niezbędne do ewentualnego ustalenia, obrony lub dochodzenia roszczeń związanych z umową o świadczenie usług drogą elektroniczną.. W tym zakresie podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych jest nasz prawnie uzasadniony interes – art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

W każdej chwili możesz zmodyfikować dane zawarte w Twoim koncie.

Podczas korzystania z aplikacji, możesz gromadzić w swoim koncie informacje związane z odżywianiem, takie jak plany posiłków, listy zakupów, przepisy kulinarne. Tylko od Ciebie zależy, jakie informacje w tym zakresie będziesz gromadzić w ramach aplikacji. Informujemy Cię jednak, że nasza aplikacja nie służy gromadzeniu danych o stanie zdrowia, chorobach, zaburzeniach odżywiania itp.

W ramach Twojego konta możemy przechowywać również informacje na temat dokonanych przez Ciebie płatnościach w związku z korzystaniem z aplikacji. Wnoszenie opłat abonamentowych odbywa się jednak za pośrednictwem zewnętrznego operatora płatności. Gdy chodzi o dane związane z płatnością, nie mamy do nich dostępu, a ich niezależnym od nas administratorem jest operator płatności.

Podczas Twojego korzystania z naszej aplikacji jako zalogowany użytkownik, zbierane będą dane ramach narzędzi statystycznych, które co do zasady pozostają anonimowe. Dane przypisywane będą, na podstawie identyfikatora użytkownika, do Twojego konta użytkownika w naszej aplikacji. W związku z tym, informacje wymienione w ramach listy poniżej nabierają charakteru danych osobowych, te informacje to:

  1. informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
  2. przeglądane postronny,
  3. czas spędzony na stronie,
  4. przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami,
  5. źródło, z którego przechodzisz do naszej strony,
  6. przedział wieku, w którym się znajdujesz,
  7. Twoja płeć,
  8. Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
  9. Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

Ich przetwarzanie opieramy o nasz prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO polegający na analizie Twoich zachowań podejmowanych w ramach naszej aplikacji w celu jej optymalizacji pod kątem poprawiania doświadczenia użytkownika związanego z korzystaniem z aplikacji.

Reklamacje i odstąpienie od umowy. Jeżeli składasz reklamację lub odstępujesz od umowy, to przekazujesz dane osobowe zawarte w treści reklamacji lub oświadczeniu o odstąpieniu od umowy, które obejmuję imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu, adres e-mail, numer rachunku bankowego. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by złożyć reklamację lub odstąpić od umowy.

Dane przekazane nam w związku ze złożeniem reklamacji lub odstąpieniem od umowy wykorzystywane są w celu realizacji procedury reklamacyjnej lub procedury odstąpienia od umowy (art. 6 ust. 1 lit. c RODO), a następnie w celach archiwalnych, co stanowi nasz prawnie uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Dane będą przetwarzane przez czas niezbędny do realizacji procedury reklamacyjnej lub procedury odstąpienia. Reklamacje oraz oświadczenia o odstąpieniu od umowy mogą być ponadto archiwizowane w celu możliwości wykazania w przyszłości przebiegu procesu reklamacyjnego lub odstąpienia od umowy.

W przypadku danych zawartych w reklamacjach oraz oświadczeniach o odstąpieniu od umowy nie masz możliwości sprostowania tych danych. Nie możesz również sprzeciwić się przetwarzaniu danych oraz domagać się usunięcia danych do czasu upływu terminu przedawnienia roszczeń z tytułu zawartej umowy. Po upływie terminu przedawnienia roszczeń z tytułu zawartej umowy możesz jednak sprzeciwić się przetwarzaniu przez nas Twoich danych, jak również domagać się usunięcia Twoich danych z bazy.

Newsletter. Zapisując się do newslettera, przekazujesz nam swój adres e-mail.

Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, ale niezbędne, by zapisać się do newslettera.

Dane przekazane nam podczas zapisu do newslettera wykorzystywane są w celu przesyłania Ci newslettera, a podstawą prawną ich przetwarzania jest Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) wyrażona podczas zapisywania się do newslettera.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera, klikając w dedykowany link znajdujący się w każdej wiadomości wysyłanej w ramach newslettera lub po prostu kontaktując się z nami. Pomimo rezygnacji z newslettera, Twoje dane będą nadal przechowywane w naszej bazie w celu ewentualnej obrony roszczeń związanych z wysyłaniem Ci newslettera, w szczególności na potrzeby wykazania faktu udzielenia przez Ciebie zgody na otrzymywanie newslettera oraz chwili jej wycofania, co stanowi nasz prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

W każdej chwili możesz sprostować swoje dane zapisane w bazie newsletterowej. W sytuacji, w której złożysz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, domagając się jednocześnie usunięcia swoich danych z naszej bazy, będziemy zmuszeni poinformować Cię, że z uwagi na nasz uzasadniony interes, o którym mowa w akapicie poprzedzającym, nie usuniemy Twoich danych z bazy. Usunięcie takich danych uniemożliwiłoby nam wykazania w razie potrzeby faktu udzielenia przez Ciebie w przeszłości zgody na otrzymywanie newslettera.

Wykorzystywany przez nas system mailingowy śledzi Twoje działania podejmowane w związku z wysyłanymi do Ciebie wiadomościami. W związku z tym, posiadamy informacje, które wiadomości otworzyłeś, w ramach których wiadomości kliknąłeś w linki itp.

Kontakt. Kontaktując się z nami, w sposób naturalny przekazujesz nam swoje dane osobowe zawarte w treści korespondencji, w szczególności adres e-mail oraz imię. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by nawiązać kontakt.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli nasz uzasadniony interes. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest również nasz usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza aplikacja, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny (cookies własne) lub system teleinformatyczny podmiotów trzecich (cookies podmiotów trzecich).

Niektóre używane przez nas cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają nam rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies jako takich, możesz zapoznać się np. z tym materiałem: https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie.

Poniżej znajdziesz natomiast szczegółowe informacje na temat plików cookies funkcjonujących w ramach naszej strony.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies. Korzystając ze strony z włączoną w przeglądarce obsługą plików cookies, wyrażasz zgodę na zapis i przechowywanie informacji w plikach cookies oraz na uzyskiwanie dostępu do tych informacji.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Przeglądarki zarządzają ustawieniami cookies na różne sposoby. W menu pomocniczym przeglądarki internetowej znajdziesz wyjaśnienia dotyczące zmiany ustawień cookies.

Możesz również zarządzać ustawieniami plików cookies, instalując specjalne dodatki pozwalające na kontrolę nad plikami cookies, takie jak np. Ghostery (https://www.ghostery.com).

Pamiętaj, że wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może powodować trudności w korzystaniu z naszej strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies własne. Cookies własne wykorzystujemy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania aplikacji oraz zarządzania zachowywaniem się plików cookies w ramach pluginu Cookie Consent.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Google Analytics. Korzystamy z narzędzia Google Analytics zapewnianego przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Działania w tym zakresie realizujemy, opierając się na naszym prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na tworzeniu statystyk i ich analizie w celu optymalizacji naszych stron internetowych.

Google Analytics w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu z naszej strony. Zgromadzone w ten sposób informacje są najczęściej przekazywane do serwera Google w Stanach Zjednoczonych i tam przechowywane.

Z uwagi na aktywowaną przez nas anonimizację adresu IP, Twój adres IP jest skracany przed przekazaniem dalej. Tylko w wyjątkowych przypadkach pełny adres IP jest przekazywany do serwera Google w Stanach Zjednoczonych i dopiero tam skracany. Zanonimizowany adres IP przekazany przez Twoją przeglądarkę w ramach Google Analytics co do zasady nie jest łączony z innymi danymi Google.

Podkreślamy, że w ramach Google Analytics nie gromadzimy jakichkolwiek danych, które pozwalałaby na Twoją identyfikację. W związku z tym, dane gromadzone w ramach Google Analytics nie mają charakteru danych osobowych. Informacje, do jakich mamy dostęp w ramach Google Analytics to, w szczególności:

  1. nformacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
  2. podstrony, jakie przeglądasz w ramach naszego serwisu,
  3. czas spędzony w naszym serwisie oraz na jego podstronach,
  4. przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami w ramach naszego serwisu,
  5. źródło, z którego przechodzisz do naszego serwisu.

Ponadto, korzystamy w ramach Google Analytics z następujących Funkcji Reklamowych:

  1. raporty demograficzne i zainteresowań,
  2. remarketing,
  3. funkcje raportowania o reklamach, user-ID.

W ramach Funkcji Reklamowych również nie gromadzimy danych osobowych. Informacje, do jakich mamy dostęp, to, w szczególności:

  1. przedział wieku, w którym się znajdujesz,
  2. Twoja płeć,
  3. Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
  4. Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

Wyjątkiem od braku zestawiania informacji wymienionych powyżej z Twoimi danymi osobowymi jest sytuacja, w której jesteś zarejestrowanym użytkownikiem naszej aplikacji. W takim przypadku, dane zebrane w ramach Google Analytics, które co do zasady pozostają anonimowe, przypisywane są, na podstawie identyfikatora użytkownika, do Twojego konta użytkownika w naszej aplikacji. W związku z tym, niektóre zbierane informacje nabierają charakteru danych osobowych. Ich przetwarzanie opieramy o nasz prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO polegający na analizie Twoich zachowań podejmowanych w ramach naszej aplikacji w celu jej optymalizacji pod kątem poprawiania doświadczenia użytkownika związanego z korzystaniem z aplikacji.

W celu korzystania z Google Analytics, zaimplementowaliśmy w kodzie naszej strony specjalny kod śledzący Google Analytics. Kod śledzący wykorzystuje pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W każdej chwili możesz zablokować kod śledzący Google Analytics, instalując dodatek do przeglądarki udostępniany przez Google: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Usługi Google Analytics i Google Analytics 360 uzyskały certyfikat niezależnego standardu bezpieczeństwa ISO 27001. ISO 27001 jest jednym z najczęściej uznawanych standardów na świecie i poświadcza spełnianie odpowiednich wymogów przez systemy obsługujące Google Analytics i Google Analytics 360.

Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami związanymi z przetwarzaniem danych w ramach Google Analytics, zachęcamy do zapoznania się z wyjaśnieniami przygotowanymi przez Google: https://support.google.com/analytics/answer/6004245.

Google Ads. Korzystamy z programu reklamowego Google Ads obsługiwanego przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA w celu prowadzenia kampanii reklamowych, w tym remarketingowych. Działania w tym zakresie realizujemy, opierając się na naszym prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na marketingu własnych produktów lub usług.

Przy okazji odwiedzin naszej strony internetowej automatycznie pozostawiany jest w Twoim urządzeniu plik remarketing cookie firmy Google, który z pomocą pseudonimowego identyfikatora (ID) oraz na podstawie odwiedzanych przez Ciebie stron umożliwia wyświetlanie reklam opartych na zainteresowaniach.

Dalsze przetwarzanie informacji ma miejsce tylko wtedy, gdy wyraziłeś zgodę wobec Google na łączenie historii przeglądania i użycia aplikacji z Twoim kontem oraz wykorzystanie informacji z Twojego konta Google do personalizowania reklam, które wyświetlane są na stronach internetowych. Jeśli w takim przypadku będziesz zalogowany podczas wizyty na naszej stronie internetowej w serwisie Google, Google wykorzysta Twoje dane razem z danymi Google Analytics w celu stworzenia i zdefiniowania list grup docelowych dla celów remarketingu na różnych urządzeniach. W tym celu Google łączy tymczasowo zebrane informacje z danymi Google Analytics, aby utworzyć grupy docelowe.

Podkreślamy, że my, korzystając z Google Ads, nie gromadzimy jakichkolwiek danych, które pozwalałaby na Twoją identyfikację. Ewentualne zestawienie danych w taki sposób, że nabierają one charakteru danych osobowych, może być dokonywane po stronie Google, ale w tym zakresie nie ponosimy już za to odpowiedzialności, ponieważ Google realizuje te działania na podstawie umowy zawartej z Tobą jako użytkownikiem usług Google.

My, korzystając z Google Ads, jesteśmy jedynie w stanie definiować grupy odbiorców, do których chcielibyśmy, by nasze reklamy docierały. Na tej podstawie Google podejmuje decyzję, kiedy i w jaki sposób zaprezentuje Ci naszą reklamę.

W celu korzystania z Google Ads, zaimplementowaliśmy w kodzie naszej strony specjalny piksel konwersji Google Ads. Możesz zarządzać ustawieniami reklam bezpośrednio po stronie Google: https://adssettings.google.com.

Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami związanymi z przetwarzaniem danych w ramach Google Ads, zachęcamy do zapoznania się z polityką prywatności Google: https://policies.google.com/privacy.

Google Tag Manager. Korzystamy z narzędzia Google Tag Manager umożliwiającego zarządzanie tagami, czyli drobnymi fragmentami kodu, dzięki którym jesteśmy w stanie kontrolować ruch i zachowanie użytkowników, zbierać informacje o skuteczności reklam i podejmować działania mające na celu ulepszanie naszego serwisu. Google Tag Manager działa bez użycia plików cookie i nie zbiera żadnych informacji umożliwiających Twoją identyfikację, jednakże narzędzie to powoduje uruchomienie innych tagów, które z kolei mogą zbierać dane.

Facebook Ads. Korzystamy z narzędzi marketingowych i analitycznych dostępnych w ramach serwisu Facebook. Dostawcą tych narzędzi jest Facebook Inc., 1601 S. California Ave., Palo Alto, CA 94304, USA. Działania w tym zakresie realizujemy, opierając się na naszym prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na marketingu własnych produktów lub usług oraz analizie i statystyce.

W celu kierowania do Ciebie reklam spersonalizowanych pod kątem Twoich zachowań w naszym serwisie, zaimplementowaliśmy w ramach naszej strony Facebook Pixel, który w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu z naszej witryny w zakresie przeglądanych stron. Zgromadzone w ten sposób informacje są najczęściej przekazywane do serwera Facebooka w Stanach Zjednoczonych i tam przechowywane.

Informacje zbierane w ramach Facebook Pixele są anonimowe, tj. nie pozwalają nam na Twoją identyfikację. Wiemy jedynie, jakie działania podjąłeś w ramach naszej strony. Możemy również sprawdzić, w jakim przedziale wieku się znajdujesz, jakiej jesteś płci, skąd łączysz się z Internetem.

Na podstawie zgromadzonych przez Facebook Pixel informacji możemy tworzyć niestandardowe grupy odbiorców w ramach Facebook Custom Audiences. Takie grupy możemy wykorzystywać następnie do kierowania do nich określonych przekazów reklamowych w serwisie Facebook.

Informujemy Cię jednak, że Facebook może łączyć zbierane informacje z innymi informacjami o Tobie zebranymi w ramach korzystania przez Ciebie z serwisu Facebook i wykorzystywać dla swoich własnych celów, w tym marketingowych. Takie działania Facebooka nie są już zależne od nas, a informacji o nich możesz szukać bezpośrednio w polityce prywatności Facebooka: https://facebook.com/privacy/explanation. Z poziomu swojego konta na Facebooku możesz również zarządzać swoimi ustawieniami prywatności. Tutaj znajdziesz przydatne informacje w tym zakresie: https://facebook.com/help/568137493302217.

Narzędzia społecznościowe. Na naszej stronie używane są wtyczki i inne narzędzia społecznościowe udostępniane przez serwisy społecznościowe, takie jak Facebook Connect.

Wyświetlając naszą stronę internetową, zawierającą taką wtyczkę, Twoja przeglądarka nawiąże bezpośrednie połączenie z serwerami administratorów serwisów społecznościowych (usługodawców). Zawartość wtyczki jest przekazywana przez danego usługodawcę bezpośrednio do Twojej przeglądarki i integrowana ze stroną. Dzięki tej integracji usługodawcy otrzymują informację, że Twoja przeglądarka wyświetliła naszą stronę, nawet jeśli nie posiadasz profilu u danego usługodawcy czy nie jesteś u niego akurat zalogowany. Taka informacja (wraz z Twoim adresem IP) jest przez Twoją przeglądarkę przesyłana bezpośrednio do serwera danego usługodawcy (niektóre serwery znajdują się w USA) i tam przechowywana.

Jeśli zalogowałeś się do jednego z serwisów społecznościowych, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej stronie do Twojego profilu w danym serwisie społecznościowym.

Jeśli użyjesz danej wtyczki, np. kilkając w przycisk „Lubię to” lub „Udostępnij”, to odpowiednia informacja zostanie również przesłana bezpośrednio na serwer danego usługodawcy i tam zachowana.

Ponadto, informacje te zostaną opublikowane w danym serwisie społecznościowym i ukażą się osobom dodanym jako Twoje kontakty. Cel i zakres gromadzenia danych oraz ich dalszego przetwarzania i wykorzystania przez usługodawców, jak również możliwość kontaktu oraz Twoje prawa w tym zakresie i możliwość dokonania ustawień zapewniających ochronę Twojej prywatności zostały opisane w polityce prywatności poszczególnych usługodawców.

  1. Facebook - https://facebook.com/legal/FB_Work_Privacy,
  2. Twitter - https://twitter.com/en/privacy ,
  3. LinkedIN - https://linkedin.com/legal/privacy-policy,
  4. Instagram - https://help.instagram.com/155833707900388.

Jeśli nie chcesz, aby serwisy społecznościowe przyporządkowywały dane zebrane w trakcie odwiedzin na naszej stronie internetowej bezpośrednio Twojemu profilowi w danym serwisie, to przed wizytą na naszej stronie musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na stronie wtyczek stosując odpowiednie rozszerzenia dla Twojej przeglądarki, np. blokowanie skryptów.

W ramach aplikacji zapewniamy możliwość zalogowania z wykorzystaniem konta Google lub Facebook. Jeżeli korzystasz z takiej integracji, autoryzacja dostępu do określonych danych zawartych w Twoim koncie (imię i nazwisko, zdjęcie profilowe, adres e-mail) może wiązać się z zapisaniem określonych informacji w plikach cookies. Ponadto, Google lub Facebook poweźmie w ten sposób wiadomość o korzystaniu z naszej aplikacji i może tę informację wykorzystywać do własnych celów, zgodnie z postanowieniami własnych regulaminów oraz polityk prywatności.

Logi serwera

Korzystanie z aplikacji wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest aplikacja. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

CloudFlare

W celu zabezpieczenia naszej aplikacji przed atakami z zewnątrz, korzystamy z usług CloudFlare, który pełni rolę pośrednika między Tobą, jako użytkownikiem, a naszą aplikacją. Korzystając z naszego serwisu, wchodzisz na stworzoną przez CloudFlare kopię osadzoną w chmurze. Pozwala to nie tylko zabezpieczyć się przed atakami hackerów i spamerów, ale również przyspieszyć działanie aplikacji.

Każde wejście do naszej aplikacji oznacza przejście przez serwery CloudFlare i zapisanie tego w logach serwera. CloudFlare zbiera jedynie podstawowe informacje tj. Twój adres ip, informacje systemowe oraz informacje o ruchu użytkowników na stronie.

Zbierane dane nie są wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji i mają na celu zapewnienie poprawnego funkcjonowania oraz ulepszania usługi CloudFlare.

CloudFlare obsługiwane jest przez Cloudflare Inc.,101 Townsend St, San Francisco, CA 94107, USA. Jako przedstawiciel w UE wskazywany jest Cloudflare Germany GmbH, Rosental 7, 80331 München. CloudFlare Inc. zapewnia odpowiedni poziom ochrony danych osobowych poprzez stosowanie mechanizmów zgodności przewidzianych przez RODO, w szczególności poprzez przystąpienie do programu Privacy Shield. Poniżej znajdują się linki prowadzące do potwierdzeń uczestnictwa w programie Privacy Shield, gdzie możesz zapoznać się z informacjami na temat przetwarzania danych osobowych przez ten podmiot. https://www.privacyshield.gov/participant?id=a2zt0000000GnZKAA0&status=Active