Wczytuję...

Gnocchi ze szparagami

Gnocchi ze szparagami

45 min
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Szparagi oczyść, odłam stwardniałe końce, pokrój łodygi na 1-centymetrowe kawałki, a czubki zostaw w całości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź na sitku, przełóż z powrotem do garnka i ugnieć na gładką masę. Dodaj mąki i wymieszaj.
  4. Powstałą masę przełóż na deskę, posyp ją mąką i formuj kluseczki wielkości orzecha włoskiego, widelcem lekko zgnieć każdy z nich.
  5. Zagotuj wodę w garnku, a następnie wrzucaj gnocchi i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.
  6. Po ugotowaniu zachowaj pół szklanki wody z gotowania kluseczek.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż szparagi ok. 10 minut, a następnie dołóż ugotowane gnocchi i dodaj szczyptę tymianku.
  8. Posyp połową parmezanu i dodaj odrobinę wody z gotowania, aby powstał sos.
  9. Dopraw do smaku i wyłóż na talerz. Posyp resztą parmezanu i wedle uznania tymiankiem.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Mąka ryżowa biała 40 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • Oliwa, olej z oliwek 5 g
  • Ser parmezan 25 g
  • Szparagi 150 g
  • Tymianek suszony 1 g
  • Ziemniaki 220 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 569
  • Węglowodany (g): 97.09
  • Białko (g): 18.77
  • Tłuszcz (g): 13.05