Składniki

  • Drożdże Instant

    14g


  • Kasza manna

    12g


  • Mąka pszenna

    500g


  • Oliwa, olej z oliwek

    30g


  • Oliwki

    75g


  • Pomidorki koktajlowe

    150g


  • Rozmaryn świeży

    21g


  • Sól

    1g


  • Woda

    320g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    2304


  • Węglowodany (g):

    405.81


  • Białko (g):

    63.28


  • Tłuszcz (g):

    44.47

Foccacia z oliwkami pomidorami i rozmarynem

90 min

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wymieszaj mąkę, kaszę mannę i drożdże z kilkoma obfitymi szczyptami soli.
  2. Wymieszaj ciepłą wodę z 2/3 oliwy z oliwek. Zrób dołek w środku mąki i stopniowo dodawaj płyn. Użyj widelca do zmieszania ciasta aż będzie elastyczne.
  3. Następnie rękoma uformuj z niego kulę - powinna być gładka, elastyczna i sprężysta w dotyku.

  4. Ciasto włóż do dużej miski posypanej mąką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięte ciasto wyłóż do wysmarowanej olejem blachy do pieczenia i posyp odrobiną soli.
  6. Posmaruj palce odrobiną oliwy z oliwek i dociśnij ciasto do brzegów blachy.
  7. Do ciasta wciśnij oliwki i pomidory tak, aby lekko wystawały nad powierzchnię. Dopraw solą, pieprzem i posyp listkami rozmarynu.
  8. Skrop całość odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut lub aż się zarumieni.
  9. Wyjmij z blachy, przełóż na deskę, pokrój i podawaj.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Foccacia z oliwkami pomidorami i rozmarynem
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu