Wczytuję...

Foccacia z oliwkami pomidorami i rozmarynem

Foccacia z oliwkami pomidorami i rozmarynem

90 min
Sposób przygotowania:
  1. Dokładnie wymieszaj mąkę, kaszę mannę i drożdże z kilkoma obfitymi szczyptami soli.

  2. Wymieszaj ciepłą wodę z 2/3 oliwy z oliwek. Zrób dołek w środku mąki i stopniowo dodawaj płyn. Użyj widelca do zmieszania ciasta aż będzie elastyczne.

  3. Następnie rękoma uformuj z niego kulę - powinna być gładka, elastyczna i sprężysta w dotyku.

  4. Ciasto włóż do dużej miski posypanej mąką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięte ciasto wyłóż do wysmarowanej olejem blachy do pieczenia i posyp odrobiną soli.

  6. Posmaruj palce odrobiną oliwy z oliwek i dociśnij ciasto do brzegów blachy.

  7. Do ciasta wciśnij oliwki i pomidory tak, aby lekko wystawały nad powierzchnię. Dopraw solą, pieprzem i posyp listkami rozmarynu.

  8. Skrop całość odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut lub aż się zarumieni.

  9. Wyjmij z blachy, przełóż na deskę, pokrój i podawaj.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Drożdże Instant 14 g
  • Kasza manna 12 g
  • Mąka pszenna 500 g
  • Oliwa, olej z oliwek 30 g
  • Oliwki 75 g
  • Pomidorki koktajlowe 150 g
  • Rozmaryn świeży 21 g
  • Sól 1 g
  • Woda 320 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 2304
  • Węglowodany (g): 405.81
  • Białko (g): 63.28
  • Tłuszcz (g): 44.47