Składniki

  • Borówka amerykańska

    100g


  • Drożdże Instant

    7g


  • Erytrol/Erytrytol

    30g


  • Jajko kurze

    56g


  • Masło

    20g


  • Mleko krowie 2%

    30g


  • Mąka pszenna

    80g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    609


  • Węglowodany (g):

    79.21


  • Białko (g):

    20.84


  • Tłuszcz (g):

    23.27

Drożdżówka z borówkami

60 min

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wlej mleko oraz roztopione masło. Całość delikatnie podgrzej. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Do miski wbij jajko, wsyp drożdże oraz cukier. Zostaw odrobinę erytrolu do posypania borówek.
  3. Wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj podgrzane mleko z masłem. Połącz wszystkie składniki.
  4. Na samym końcu dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodaj odrobinę mąki.
  5. Ciasto rozwałkuj na mały placuszek. Do środka włóż umyte borówki. Uformuj bułeczkę i połóż na blaszce do pieczenia. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Opcjonalnie wierzch bułki można posmarować jajkiem.
  6. Bułeczkę piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
  7. Borówki posyp odrobiną erytrolu.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Drożdżówka z borówkami
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu