Wczytuję...

Ciasto z kremem, orzechami laskowymi i daktylami

Ciasto z kremem, orzechami laskowymi i daktylami

180 min
Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem robienia ciasta.

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Mleczko kokosowe wstaw do lodówki, aby powstała stała konsystencja. Najlepiej dzień wcześniej.

(Podczas zakupów warto wybrać puszkę, w której konstytucja mleczka jest już stała.)

Ciasto kruche

  1. Jajka, połowę oleju koksowego, mąkę kokosową, kakao, mąkę ziemniaczaną, 1/3 erytrolu oraz proszek do pieczenia wrzuć do miseczki i wyrób ciasto.
  2. Ciasto wyłóż na blachę do pieczenia i lekko je uklep. Możesz użyć formy do tarty o średnicy 20cm.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz przez około 15 minut. Wyciągnij ciasto, aby się ostudziło.
    Masa z daktyli
  4. Daktyle zalej odrobiną wrzątku. Poczekaj chwilę, aż zmiękną. Posiekaj na bardzo drobno, aż powstanie "papka".
    Masa kremowa
  5. Mleczko kokosowe wyjmij z lodówki. Z puszki wyjmij stałą warstwę mleka i wymieszaj ją z kaszą, 1/3 erytrolu oraz olejem kokosowym. Całość zblenduj na jednolitą masę.

Polewa

  1. Czekoladę połam na drobne kawałki. Połącz ją z masłem, 1/3 erytrolu oraz mlekiem migdałowym. Całość rozpuść na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.

Układanie warstw

  1. Na upieczony spód rozsmaruj masę daktylową, potem posyp pokruszonymi orzechami. Na samą górę rozsmaruj masę kremową.
  2. Na samym końcu, ciasto polej ciemną czekoladą.
  3. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Czekolada gorzka 40 g
  • Daktyle 100 g
  • Erytrol 60 g
  • Jajko kurze 56 g
  • Kakao 7 g
  • Kasza jaglana 50 g
  • Masło 5 g
  • Mleczko kokosowe 19% tłuszczu 60 g
  • Mleko migdałowe 40 g
  • Mąka kokosowa 50 g
  • Mąka ziemniaczana 5 g
  • Olej kokosowy 35 g
  • Orzechy laskowe 30 g
  • Proszek do pieczenia 3 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 1615
  • Węglowodany (g): 221.1
  • Białko (g): 33.81
  • Tłuszcz (g): 95.05