Składniki

  • Czekolada gorzka

    40g


  • Daktyle

    100g


  • Erytrol/Erytrytol

    60g


  • Jajko kurze

    56g


  • Kakao

    7g


  • Kasza jaglana

    50g


  • Masło

    5g


  • Mleczko kokosowe 19% tłuszczu

    60g


  • Mleko migdałowe

    40g


  • Mąka kokosowa

    50g


  • Mąka ziemniaczana

    5g


  • Olej kokosowy

    35g


  • Orzechy laskowe

    30g


  • Proszek do pieczenia

    3g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    1615


  • Węglowodany (g):

    161.1


  • Białko (g):

    33.81


  • Tłuszcz (g):

    95.05

Ciasto z kremem, orzechami laskowymi i daktylami

180 min

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem robienia ciasta.

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Mleczko kokosowe wstaw do lodówki, aby powstała stała konsystencja. Najlepiej dzień wcześniej.

(Podczas zakupów warto wybrać puszkę, w której konstytucja mleczka jest już stała.)

Ciasto kruche

  1. Jajka, połowę oleju koksowego, mąkę kokosową, kakao, mąkę ziemniaczaną, 1/3 erytrolu oraz proszek do pieczenia wrzuć do miseczki i wyrób ciasto.
  2. Ciasto wyłóż na blachę do pieczenia i lekko je uklep. Możesz użyć formy do tarty o średnicy 20cm.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz przez około 15 minut. Wyciągnij ciasto, aby się ostudziło. Masa z daktyli
  4. Daktyle zalej odrobiną wrzątku. Poczekaj chwilę, aż zmiękną. Posiekaj na bardzo drobno, aż powstanie "papka". Masa kremowa
  5. Mleczko kokosowe wyjmij z lodówki. Z puszki wyjmij stałą warstwę mleka i wymieszaj ją z kaszą, 1/3 erytrolu oraz olejem kokosowym. Całość zblenduj na jednolitą masę.

Polewa

  1. Czekoladę połam na drobne kawałki. Połącz ją z masłem, 1/3 erytrolu oraz mlekiem migdałowym. Całość rozpuść na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.

Układanie warstw

  1. Na upieczony spód rozsmaruj masę daktylową, potem posyp pokruszonymi orzechami. Na samą górę rozsmaruj masę kremową.
  2. Na samym końcu, ciasto polej ciemną czekoladą.
  3. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Ciasto z kremem, orzechami laskowymi i daktylami
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu