Wczytuję...

Ciasto kokosowo - czekoladowe

Ciasto kokosowo - czekoladowe

150 min
Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem robienia ciasta, najlepiej dzień wcześniej, mleczko kokosowe wstaw do lodówki, aby powstała stała konsystencja.

Ciasto

  1. Daktyle zalej niewielką ilością wrzątku, aby zmiękły. Mocz przez około 15 minut.
  2. Amarantusa, 2/3 wiórków koksowych, olej kokosowy, kakao, daktyle oraz wodę z moczenia daktyli wrzuć do blendera i miksuj na jednolitą masę.
  3. Gotową masę wyłóż na blachę. Równomiernie rozłóż i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
    Krem kokosowy
  4. Z dobrze schłodzonej puszki, wyciągnij tylko stałą warstwę kokosa. Dodaj połowę erytrolu i ubij na sztywno. Następnie dodaj pozostałe wiórki koksowe. Delikatnie wymieszaj.
    Polewa
  5. Do garnuszka wrzuć połamaną czekoladę, resztę erytrolu oraz mleko migdałowe. Podgrzej na bardzo małym ogniu do momentu, aż czekolada się rozpuści.
    Układanie warstw
  6. Na gotowe ciasto rozsmaruj krem koksowy i wstaw do lodówki na około 15 minut.
  7. Następnie ostudzoną czekoladę rozlej na kremie koksowym. Ciasto włóż do lodówki na 1 godzinę.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Amarantus 15 g
  • Czekolada gorzka 50 g
  • Daktyle 25 g
  • Erytrol 30 g
  • Kakao 10 g
  • Mleczko kokosowe 24% tłuszczu 150 g
  • Mleko migdałowe 50 g
  • Olej kokosowy 5 g
  • Wiórki kokosowe 75 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 1341
  • Węglowodany (g): 113.58
  • Białko (g): 16.02
  • Tłuszcz (g): 106.99