Wczytuję...

Ciasteczka daktylowe z orzechami w polewie czekoladowej

Ciasteczka daktylowe z orzechami w polewie czekoladowej

120 min
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę kokosową, płatki owsiane, jajko, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, masło, oraz połowę erytrolu wrzuć do miski i zagnieć na ciastko.
  2. Z gotowego ciasta uformuj kuleczki. Następnie spłaszcz je tworząc placka. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ciastka piecz przez około 15 minut.
  3. Daktyle zalej odrobiną wrzątku. Poczekaj chwilę, aż zmiękną. Posiekaj na bardzo drobno, aż powstanie "papka". Dodaj olej i wymieszaj.
  4. Do garnuszka wrzuć połamaną czekoladę, resztę erytrolu oraz mleko. Całość rozpuść na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Na ciasteczka ułóż masę daktylową, pokruszone orzechy oraz czekoladę.
  6. Gotowe ciasteczka włóż na godzinę do lodówki.

Z podanych wartości wyjdzie około 6 ciastek.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Czekolada gorzka 40 g
  • Daktyle 50 g
  • Erytrol 30 g
  • Jajko kurze 56 g
  • Masło 25 g
  • Mleko migdałowe 40 g
  • Mąka kokosowa 15 g
  • Mąka ziemniaczana 10 g
  • Olej kokosowy 10 g
  • Orzechy laskowe 20 g
  • Proszek do pieczenia 3 g
  • Płatki owsiane 60 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 1151
  • Węglowodany (g): 145.55
  • Białko (g): 24.25
  • Tłuszcz (g): 66.6