Składniki

  • Bulion warzywny - kostka

    10g


  • Cebula

    50g


  • Koncentrat pomidorowy

    25g


  • Miód

    15g


  • Musztarda

    30g


  • Oliwa, olej z oliwek

    15g


  • Papryka słodka czerwona

    100g


  • Sos worcestershire

    20g


  • Wino czerwone wytrawne

    90g


  • Żeberka wieprzowe

    250g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    1056


  • Węglowodany (g):

    36.9


  • Białko (g):

    42.16


  • Tłuszcz (g):

    75.37

Żeberka w sosie barbecue

120 min

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka myjemy, posypujemy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Żeberka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy aż się zarumienią. Następnie przerzucamy je do naczynia naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnia na 40 minut.
  3. Gdy żeberka się pieczą przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy po krojoną cebulkę, czosnek i oliwę. Całość smażymy do zarumienienia.
  4. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażymy.
  5. Po chwili dodajemy wino, miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze mieszamy i duśmy pod przykryciem.
  6. Następnie dodajemy musztardę, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość mieszamy, a gdy sos się zagotuje dodajemy 2-3 sztuki goździków.
  7. Po jakiś czasie gotowy sos blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę ostrej suszonej papryki czerwonej.
  8. Po 35 minutach pieczenia, wyjmujemy żeberka i obficie polewamy je sosem i wkładamy ponownie do piekarnia na co najmniej 1,5 godziny.
  9. Ważne aby je obracać co 15 minut aby nie wyschły.
  10. po upieczeniu żeberka polewany resztką sosu barbecue.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Żeberka w sosie barbecue
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu