- Mięso rozbij na cienki kotlet. Oprósz solą i pieprzem.
- Kotleta połóż na talerzu lub dece. Posmaruj musztardą. Następnie połóż plasterek boczku oraz plasterek ogórka. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczkami.
- Do wysokiego rondelka wlej oliwę i podsmaż roladki z każdej strony. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż jeszcze przez chwilę.
- Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion oraz przyprawy według uznania. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- W międzyczasie gdy sos będzie się gotował. Obierz ziemniaki oraz buraki i ugotuj. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku.
- Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtko oraz sól. Całość wymieszaj i z gotowego ciasta uformuj kluseczki.
- Gdy mięso będzie już miękkie zagotuj wodę z solą i ugotuj w niej kluski.
- Gotowe danie wyłóż na duży talerz.
Kluski można wcześniej przygotować i zamrozić. Czas przygotowania potrawy znacząco się skróci.