Składniki

  • Boczek wędzony

    30g


  • Bulion wołowy - kostka

    10g


  • Buraki

    150g


  • Cebula

    50g


  • Musztarda

    10g


  • Mąka ziemniaczana

    70g


  • Ogórek kwaszony

    25g


  • Oliwa, olej z oliwek

    10g


  • Udziec wołowy

    150g


  • Ziemniaki

    200g


  • Żółtko kurze

    20g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    955


  • Węglowodany (g):

    116.08


  • Białko (g):

    53.23


  • Tłuszcz (g):

    32.05

Roladki wołowe z kluskami śląskimi i burakami

150 min

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbij na cienki kotlet. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Kotleta połóż na talerzu lub dece. Posmaruj musztardą. Następnie połóż plasterek boczku oraz plasterek ogórka. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczkami.
  3. Do wysokiego rondelka wlej oliwę i podsmaż roladki z każdej strony. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion oraz przyprawy według uznania. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  5. W międzyczasie gdy sos będzie się gotował. Obierz ziemniaki oraz buraki i ugotuj. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
  6. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku.
  7. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtko oraz sól. Całość wymieszaj i z gotowego ciasta uformuj kluseczki.
  8. Gdy mięso będzie już miękkie zagotuj wodę z solą i ugotuj w niej kluski.
  9. Gotowe danie wyłóż na duży talerz.

Kluski można wcześniej przygotować i zamrozić. Czas przygotowania potrawy znacząco się skróci.

Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Roladki wołowe z kluskami śląskimi i burakami
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu