Składniki

  • Cukier trzcinowy

    5g


  • Drożdże Instant

    5g


  • Koncentrat pomidorowy

    20g


  • Mleko krowie 2%

    40g


  • Mąka pszenna

    160g


  • Oliwa, olej z oliwek

    15g


  • Pieczarki

    50g


  • Ser mozzarella - ser żółty

    100g


  • Szynka wieprzowa - wędlina

    30g


  • Woda

    40g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    1117


  • Węglowodany (g):

    136.44


  • Białko (g):

    49.9


  • Tłuszcz (g):

    40.38

Pizza z szynką, pieczarkami i serem mozzarella

60 min

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wlej wodę, mleko oraz oliwę. Całość delikatnie podgrzej. Następnie dodaj cukier, drożdże, odrobinę mąki oraz sól. Całość wmieszaj. Poczekaj aż zrobi się zaczyn.

  2. Do zaczynu stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodaj odrobinę mąki.

  3. Ciasto włóż do naczynia i pozostaw do wyrośnięcia.

  4. Do garnka wrzuć koncentrat pomidorowy, dodaj odrobinę wody oraz przyprawy. Całość mieszaj, aż otrzymasz płynną konsystencje.

  5. Gotowe ciasto rozwałkuj na średniej grubości placek i przełóż na blachę do pieczenia pizzy. Pozostaw na około 15 minut.

  6. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym. Posyp startym serem.

  7. Poukładaj pocięte na mniejsze kawałki pieczarki oraz szynkę.

  8. Pizzę możesz piec w temperaturze 300 stopni przez około 4-5 minut lub w temperaturze 230-250 przez około 6-8 minut. Piekarnik ustawiony jest na termoobieg.

Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Pizza z szynką, pieczarkami i serem mozzarella
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu