Składniki

  • Cebula

    50g


  • Masło

    10g


  • Mąka ziemniaczana

    100g


  • Pieczarki

    150g


  • Ziemniaki

    300g


  • Śmietana 18%

    15g


  • Żółtko kurze

    20g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    806


  • Węglowodany (g):

    146.4


  • Białko (g):

    21.94


  • Tłuszcz (g):

    17.45

Kluski śląskie z sosem śmietanowo - pieczarkowym

40 min

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, żółtko i wymieszaj.

  3. Z gotowego ciasta uformuj małe kluseczki.

  4. Pieczarki opłucz i dokładnie osusz.

  5. W dużym garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dopraw do smaku i smaż do miękkości.

  6. Dodaj pieczarki. Smaż do monumentu, aż zmiękną.

  7. Dodaj bulion, a po jakimś czasie śmietanę.

  8. Gotowe kluski wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.

  9. Ugotowane kluski wyłóż na talerz. Polej sosem z pieczarek.

Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Kluski śląskie z sosem śmietanowo - pieczarkowym
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu