Składniki

  • Kurki

    150g


  • Masło

    10g


  • Mąka ziemniaczana

    70g


  • Ziemniaki

    200g


  • Śmietana 30%

    50g


  • Żółtko kurze

    20g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    735


  • Węglowodany (g):

    105.86


  • Białko (g):

    15.57


  • Tłuszcz (g):

    29.63

Kluski śląskie z sosem śmietanowo - kurkowym

60 min

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, żółtko i wymieszaj.

  3. Z gotowego ciasta uformuj małe kluseczki.

  4. Kurki opłucz z piachu i dokładnie osusz.

  5. Na patelni rozpuść masło i wrzuć kurki. Dopraw do smaku i smaż do miękkości.

  6. Dodaj śmietanę oraz wodę. Gotuj do momentu aż płyn się zredukuje.

  7. Gotowe kluski wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.

  8. Ugotowane kluski wyłóż na talerz. Polej sosem z kurek.

Kluski można wcześniej przygotować i zamrozić. Czas przygotowania potrawy znacząco się skróci.

Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Kluski śląskie z sosem śmietanowo - kurkowym
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu