Składniki

  • Cebula

    10g


  • Cukier trzcinowy

    5g


  • Drożdże Instant

    3g


  • Jajko kurze

    56g


  • Mleko krowie 2%

    10g


  • Mąka pszenna

    100g


  • Ogórek konserwowy

    40g


  • Oliwa, olej z oliwek

    10g


  • Pierś z kurczaka bez skóry

    90g


  • Pomidor czerwony

    40g


  • Sałata masłowa

    20g


  • Ser gouda

    20g


  • Woda

    10g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    785


  • Węglowodany (g):

    87.16


  • Białko (g):

    50.35


  • Tłuszcz (g):

    25.43

Cheeseburger drobiowy

60 min

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wlej wodę, mleko oraz oliwę. Całość delikatnie podgrzej. Następnie dodaj cukier oraz sól. Wymieszaj aż składniki się połączą.
  2. Do miski wbij jajko oraz wsyp drożdże. Wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj podgrzane mleko z wodą. Połącz wszystkie składniki.
  3. Na samym końcu dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodaj odrobinę mąki.
  4. Uformuj bułeczkę i połóż na blaszce do pieczenia. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Opcjonalnie wierzch bułki można posmarować jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami.
  5. Bułkę piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
  6. W międzyczasie gdy bułka się pieczenie. Zmiel pierś z kurczaka w maszynce do mięsa. Przypraw i ugrilluj na patelni. Podczas gdy mięso się grilluje na jego wierzch możesz położyć ser, aby się stopił.
  7. Gdy bułka się upiecze, rozetnij ją. Połóż umytą sałatę, mięso, ser, pomidora, ogórki i cebulę. Opcjonalnie możesz polać burgera keczupem.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Cheeseburger drobiowy
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu