Składniki

  • Brokuły

    150g


  • Czosnek

    1g


  • Gałka muszkatołowa mielona

    1g


  • Kasza gryczana prażona

    20g


  • Masło

    10g


  • Migdały całe

    15g


  • Mleko krowie 2%

    150g


  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista

    8g


  • Pomidor czerwony

    60g


  • Serek śmietankowy

    50g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal):

    504


  • Węglowodany (g):

    48.06


  • Białko (g):

    19.91


  • Tłuszcz (g):

    28.8

Zapiekany brokuł z beszamelem

45 min

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę i brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę kukurydzianą i krótko podgrzej. Dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy gotując na małym ogniu.
  3. Gdy masa zgęstnieje i zacznie bulgotać gotuj ją jeszcze 2 minuty i odstaw do ostygnięcia. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Brokuła oczyść, podziel na mniejsze różyczki.
  5. W żaroodpornym naczyniu ułóż kaszę, rozłóż na niej różyczki brokuła, serek, posyp czosnkiem i zalej beszamelem. Na wierzchu posyp zmielonymi migdałami.
  6. Danie piecz 30 minut 160°C. Podawaj z pokrojonym pomidorem.
Dodaj do dziennikaPowrót

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się
Zapiekany brokuł z beszamelem
Najnowsze przepisy:

Zapisz się do Newslettera Asystenta Żywienia

Już teraz zapisz się do Newslettera i otrzymuj najświeższe informacje o nowych funkcjonalnościach i akcjach promocyjnych. Nie będziemy nachalni.

Jak to działa?

© 2024 Asystent Żywienia. Wszelkie prawa zastrzeżone.Polityka PrywatnościWarunki korzystania z serwisu