Wczytuję...

Zapiekany brokuł z beszamelem

Zapiekany brokuł z beszamelem

45 min
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę i brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę kukurydzianą i krótko podgrzej. Dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy gotując na małym ogniu.
  3. Gdy masa zgęstnieje i zacznie bulgotać gotuj ją jeszcze 2 minuty i odstaw do ostygnięcia. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Brokuła oczyść, podziel na mniejsze różyczki.
  5. W żaroodpornym naczyniu ułóż kaszę, rozłóż na niej różyczki brokuła, serek, posyp czosnkiem i zalej beszamelem. Na wierzchu posyp zmielonymi migdałami.
  6. Danie piecz 30 minut 160°C. Podawaj z pokrojonym pomidorem.

Aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności aplikacji załóż konto

Zarejestruj się

Składniki

  • Brokuły 150 g
  • Czosnek 1 g
  • Gałka muszkatołowa mielona 1 g
  • Kasza gryczana prażona 20 g
  • Masło 10 g
  • Migdały całe 15 g
  • Mleko krowie 2% 150 g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista 8 g
  • Pomidor czerwony 60 g
  • Serek śmietankowy 50 g

Wartości odżywcze

  • Energia (kcal): 504
  • Węglowodany (g): 48.06
  • Białko (g): 19.91
  • Tłuszcz (g): 28.8